Morty învață litere din alte limbi străine!

Iunie 2015

Alături de Mortimer, copiii și adulții din toată lumea învață limba engleză prin jocuri. Dar mai e ceva: pentru că ei călătoresc prin atât de multe țări, Mortimer și prietenii lui au învățat și ei multe lucruri. De exemplu, au învățat că numele de Mortimer se scrie altfel în unele țări, iar uneori felul în care se scrie pare neobișnuit pentru prietenii lor din Germania, Franța sau Polonia. Literele pe care noi le-am învățat la școală se numesc litere sau caractere latine; dar există multe alte alfabete cu litere care sunt total neobișnuite pentru noi și care – după cum crede Betty – ar putea fi niște decorațiuni foarte frumoase.

În Rusia și în Ucraina, unde se folosesc litere chirilice, „Mortimer“ se scrie așa:

În multe din fostele republici ale fostei Uniuni Sovietice, se folosește numai alfabetul chirilic. Iar în Beijing, China, numele lui Morty se scrie așa:

Apropo, sistemul de scriere chinezesc are o vechime de 3000 de ani şi este sistemul cu cea mai lungă şi neîntreruptă tradiţie din estul Asiei. Locuitorii statului insular Sri Lanka din Oceanul Indian au chiar două sisteme oficiale de scriere: pentru limba Sinahala (sus) şi Tamil (jos).

Acestea sunt cele două limbi naţionale din Sri Lanka. Ele sunt vorbite de cele două mari grupuri etnice, Sinhala şi Tamil. Un lucru amuzant – Malcolm a scris denumirea “Mortimer” într-o încă o variantă: alfabetul minunat al elfilor din celebra carte “Stăpânul inelelor”.